Het Daklozenbuffet

De daklozenopvang zit vol. Van de 46 slaapplekken die er zijn hebben er vannacht meer dan 50 mensen binnen geslapen. Het vriest dus niemand mag buiten slapen. Ook Hendrik hoefde vannacht niet in een schuurtje te overnachten.

Luchtbedden en matrassen om de extra opkomst op te vangen.

Luchtbedden en matrassen om de extra opkomst op te vangen.

Tegen lunchtijd zijn de luchtbedden voor de extra slapers inmiddels in een hoek van de kamer opgestapeld. Thuislozen en werknemers zetten gezamenlijk de lunch klaar en Glenn zorgt dat iedereen een bord en bestek heeft. Iedereen draagt hier zijn steentje bij aan de maaltijd. Feng, herstelmedewerker bij de opvang, legt uit: “Het ging niet altijd zo makkelijk, het is erg lastig om alles op tijd voor elkaar te krijgen.” Elke ochtend gaan medewerkers op pad om eten te halen voor de thuislozen die in de opvang ‘wonen’.

De lunchtafels waaraan de thuislozen zich tegoed doen.

De lunchtafels waaraan de thuislozen zich tegoed doen.

Vijf minuten later en de zaal zit vol met zo’n dertig man.  Nico (gefingeerde naam), de bewoner die naast mij aan tafel zit, is erg tevreden met de opvang: “Ze bieden je hier al je basisbehoeften: een dak boven je hoofd, lekker eten en een warm bed.” Schalen met allerlei beleg worden uitgestald en wanneer Glenn langskomt met warme hamburgers snap ik waarom Nico zo tevreden is over de opvang.
Feng, werknemer bij de opvang

Feng, werknemer bij de opvang

Feng, de werknemer die ik eerder sprak, schuift onverwachts aan. “Eet u altijd met uw cliënten?”, Vraag ik, “Ja, dat doen we uit solidariteit”, zegt hij, Nico vult aan: “Er is hier geen hiërarchie, iedereen eet samen en iedereen is gelijkwaardig, dat is ook het mooie van deze opvang.” De dertig bewoners en werknemers die allemaal gezellig bijpraten tijdens de lunch bevestigen zijn opmerking en Nico vervolgd: “Het is hier een soort familie, alle mensen die hier gekomen zijn uit een moeilijke situatie die kunnen het goed met elkaar vinden.” Hij somt de namen op van de mensen om zich heen

Op normale dagen moet iedereen in de opvang een paar uur per dag de opvang onderhouden om hun slaapplek terug te verdienen. Nu, tijdens het winterprotocol, is overnachten gratis. Wie wel helpt om de opvang te onderhouden verdient er vier euro mee.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s