4 manieren om dakloos te worden

Huis van geld

Je dak verliezen is makkelijker dan het lijkt. Met wat foute beslissingen,  een beetje pech en een gebrek aan vrienden met een extra bed beland je zo op straat. De uiteindelijke oorzaak is voor iedereen duidelijk: een gebrek aan geld, maar hoe krijg je het zo ver dat je niet van je bijstand kan leven? Hier vier manieren hoe ook jij in no-time op straat kan staan.

Raak verslaafd

De meest vanzelfsprekende oorzaak is een verslaving. Daarmee bedoel ik niet de heroïne junkies ver weg, maar de huis- tuin- en keuken kettingroker, alcoholist of gokker.

Laten we zeggen dat je 40 sigaretten per dag rookt (ja, veel, drie maal het gemiddelde). Hiermee omgerekend kom je dan uit op 340 euro. Word je dan ontslagen omdat er ‘gereorganiseerd’ moet worden, dan is na een tijdje met die 70 procent van je eerdere 1500 euro je huur en onderhoud al lastig te betalen. Dit zelfde verhaal gaat op voor wie van een flesje whisky per dag geniet. Om jezelf op straat te drinken of roken is massaconsumptie dus essentieel, maar zoals we weten verschilt de gevoeligheid voor verslaving per individu.

Lekker Freelancen

Ben jij die zelfstandige ZZP’er die het helemaal gaat maken? Mooi. Lukt dat niet en krijg je niet genoeg opdrachten om je huur te betalen? Dan heb je al een grote kans om op straat terecht te komen. Trek daar financiële steun en vrienden met een bedje extra van af en je staat op straat.

Geld lenen, kost geld

Schulden staan bovenaan het lijstje met oorzaken van huisverlies. Wilde je perse die auto omdat je toch een baan hebt waarmee je het terug kan betalen?  Wilde je geld investeren wat je nog niet echt had? Kans dat dat verkeerd uitpakt en wat dan? Rentekosten van nu ongeveer 8 procent stijgen. Achteraf blijkt dat je het toch niet terug kan betalen. Nu zit je diep in de schulden/shit. Je schulden groeien waarschijnlijk harder dan je salaris dus, met een beetje pech sta je op straat.

In gemeenschap van goederen

Stichting de Tussenvoorziening heeft een opvang vol met gescheiden mannen. Hiervoor bedoeld? Nee. In de loop der jaren is de opvang vol geraakt met gescheiden mannen waarna het de naam ‘gescheiden-mannen-opvang’ heeft gekregen. Daarbij zijn 80 procent van de zichtbare daklozen mannen. Voor mannen verhoogt trouwen dus al het risico om dakloos te worden.

De meeste mensen belanden niet op straat, ook al zijn ze verslaafd, slechte ZZP’ers,  slecht met leningen of gescheiden. Uiteindelijk zorgt een combinatie van deze aanleidingen met een hoopje pech ervoor dat een gemiddelde Nederlander een nacht op straat moet doorbrengen.

Deze post is geschreven d.m.v. research op het internet, volgende maand zal een post verschijnen met mijn bevindingen uit de praktijk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s